Zwangerschap, bevalling en fertiliteit

Vóór de zwangerschap (fertiliteit)

Zwanger worden gaat niet vanzelf. Hierbij spelen allerlei processen in het lichaam een rol. Wil je zwanger worden, dan is het erg belangrijk dat de baarmoeder en eierstokken goed bewegelijk zijn. Ook moet de doorbloeding naar dat gebied optimaal zijn en is het goed dat je hormonen in balans zijn.

Oorzaken voor een verminderde beweeglijkheid en doorbloeding van de baarmoeder en eierstokken kunnen onder andere operaties in het buik- of bekkengebied zijn. Maar ook ontstekingen of trauma’s rondom deze plekken.

Mocht er geen medische oorzaak zijn waardoor je niet zwanger kunt worden, dan kunnen we altijd samen kijken of osteopathie misschien een uitkomst is.

 

Osteopathie bij zwangerschap, bevalling en fertiliteit

Ik ben zwanger

Een zwangerschap is iets geweldig moois. Je buik groeit, net als jouw kindje. Maar door de zwangerschap verandert ook je hormoonhuishouding. Hier kun je problemen mee krijgen.

Door het groeien van buik en kindje verandert de plek van de overige organen. Dit kan ervoor zorgen dat je problemen krijgt met de stoelgang, plassen, benauwdheid, rusteloze benen of maagzuur. Maar ook de rug, bekken en nek kunnen flink pijn doen. Een osteopaat kan je helpen om deze klachten te verminderen en zo jou en je lijf optimaal voor te bereiden op de bevalling.

 

Na de bevalling

Natuurlijk, na de bevalling zit je op een roze wolk. Lekker aan het genieten van de babybubbel. Maar het kan helaas ook voorkomen dat je klachten ontwikkeld. Denk aan pijn aan de rug, bekken en nek. Maar ook incontinentie en problemen met de stoelgang kun je na de bevalling ervaren. Hoe fijn zou het zijn als een osteopaat die klachten kan verminderen en jij zo extra kan genieten van je pasgeboren kindje.

Maar ook als je een heftige bevalling achter de rug hebt zou ik je kunnen helpen. Bijvoorbeeld na een keizersnede of episiotomie. Dit soort ingrepen zorgen voor verklevingen in de buik. Daardoor kun je bijvoorbeeld heup-, bekken-, of rugklachten ervaren. Zelfs nog jaren na een bevalling.

Na de bevalling zou je ook blaasproblemen kunnen ervaren. Denk aan incontinentie, vaker plassen of maar kleine beetjes kunnen plassen of een blaasverzakking. Daarnaast kunnen ook darmklachten zoals obstipatie, een opgeblazen gevoel, winderigheid of diarree voorkomen.

In het meest ideale geval heb je nergens last van en blijf je op die roze wolk. Maar mocht je toch nare pijn of bepaalde klachten ervaren, trek dan gerust aan de bel. Zo’n zes weken na de bevalling kun je bij de osteopaat terecht.

Neem voor vragen of het maken van een afspraak gerust contact met mij op.