Wat is osteopathie?

De fysiotherapeut kennen we allemaal. Dat is iemand die met behulp van oefeningen, mobilisaties, massages of adviezen helpt om pijn of ongemak in het lichaam te verminderen. Een osteopaat doet dat eigenlijk ook, alleen kijkt de osteopaat verder. Een osteopaat kijkt niet alleen naar de plek waar jij pijn hebt, maar observeert het lichaam als geheel. Dat is het uitgangspunt.

Een lichaam is meer dan alleen spieren, botten en vet. Het is een continu samenspel tussen spieren, gewrichten, bloedvaten, zenuwen, organen, lymfevaten, hormonen en de psyche. Dit samenspel en deze interactie zorgt ervoor dat het lichaam goed kan functioneren. Verschillende oorzaken kunnen belemmerend zijn voor het niet goed functioneren van het lichaam: operaties en/of littekens, trauma's, sportblessures of voeding.

Als je lichamelijke klachten ervaart, dan zou het kunnen dat één van de systemen niet optimaal functioneert. Een osteopaat kijkt daarom naar het gehele lichaam om zo te achterhalen in welk van deze systemen bewegingsverliezen zitten. Door deze te behandelen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam aan te spreken verdwijnen de meeste klachten weer.

Een osteopaat behandelt een patiënt met de handen. Door goed te voelen worden bewegingsverliezen in het lichaam opgespoord en aangepakt.  

Ben je benieuwd of een behandeling iets voor je is? Of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met mij op.


Filmpje over hoe een osteopaat werkt